Functieomschrijving
Preventie – Assistente
Bij veel mensen is de ‘preventie-assistente’ nog niet bekend, maar toch wordt deze persoon al jaren in de tandartspraktijken ingezet.
Wat doet de preventie-assistente:
De preventie-assistente is een tandarts-assistente met een aanvullende opleiding. Ze richt zich op het voorkomen van tandheelkundige problemen zoals cariës, gingivitis enn parodontitis ( ontstoken tandvlees en kaakbot). Het belang hiervan wordt vaak onderschat. Een preventie-assistente controleert de mondhygiëne en de conditie van het tandvlees. Door duidelijke voorlichting, instructie en gebitsreiniging is het de bedoeling dat de gebitsgezondheid nog beter wordt en blijft. Als de tandarts signaleert dat uw mondhygiëne niet helemaal optimaal is of wanneer er gebitsreiniging plaats moet vinden, kan zij u doorsturen naar de preventie-assistente. Wanneer er sprake is van parodontitis en/of wanneer er sprake is van een zeer uitgebreide gebitsreiniging, wordt de behandeling uitgevoerd door de mondhygiëniste.
De preventie-assistente hanteert de M-codes in de tarieven.
De Mondhygiëniste
De mondhygiëniste is lid van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM) en geregistreerd in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM).
Wat doet de mondhygiëniste:
De mondhygiëniste houdt zich eveneens bezig met de preventieve taken binnen de tandheelkunde.
De mondhygiëniste controleert de mondhygiëne en de conditie van het tandvlees. Indien er sprake is van (beginnende) parodontitis worden de pockets gemeten, geregistreerd en met u besproken. Met behulp van voorlichting, instructie en een totale gebitsreiniging probeert de mondhygiëniste samen met u tot een betere of stabiele gebitsgezondheid te komen. Om dit resultaat te behouden is meestal een nazorg traject noodzakelijk.
De mondhygiëniste hanteert de M-codes en de T-codes als er sprake is van parodontitis.